Är Fi ”kvinnornas parti”?

3 december, 2015  
1-SCB-NOV-15

Enligt SCB:s novembermätning 2015 stöds Sverigedemokraterna av 15,4% av Sveriges kvinnor, vilket är mer än de högst 15,2% som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ skrapar ihop tillsammans.

”Kvinnornas parti, Feministiskt initiativ, vill ha gränslös invandring – SD, männens parti, not so much” skrev Expressens Ann-Charlotte Marteus i den tidigare kommenterade artikeln Kvinnor gråter, män säger nej.

Att kalla Fi för ”kvinnornas parti” är något som Gudrun Schyman garanterat skulle gilla. Men hur rättvisande är egentligen detta epitet? Visserligen har Fi en större andel kvinnor bland sina sympatisörer än de övriga partierna. Däremot är det totala antalet kvinnor som stöder det lägre än för något av riksdagspartierna. Att Fi vill ha gränslös invandring säger således ingenting om vad kvinnor i allmänhet anser om den saken.

Enligt SCB:s partisympatiundersökning för november stöds ”övriga partier” där Fi ingår av 2,7% av kvinnorna. Detta kan jämföras med de 15,4% av kvinnorna som stöder SD. Enligt undersökningen är SD det tredje största partiet bland kvinnorna och erhåller ett större kvinnligt stöd än vad de starkt invandringsliberala partierna V, Mp och Fi gör tillsammans.

Det tycks således som om vi får börja nyansera uppfattningen om att kvinnor i regel föredrar extremt invandringsliberala, framför invandringsrestriktiva, partier.

Share Button