Fi-väljare vs feminister

7 oktober, 2014  
sifo-feminist-2014

En SIFO-undersökning ställde i augusti 2014 frågan ”Anser du dig vara feminist?”. Hela 47% svarade ”ja”, 44% svarade ”nej” medan 9% var tveksamma. Feministiskt initiativ fick dock nöja sig med 3,1% i det följande riksdagsvalet.

”Inga feminister på flyktingarnas gator” lyder en rubrik i den socialkonservativa nättidningen Samtiden. Den syftar på att det mest invandringsliberala partiet Feministiskt initiativ har ett mycket lågt stöd på orter med hög asylmottagning, medan det omvända gäller om Sverigedemokraterna:

”Om sverigedemokrater och flyktingar inte går på den yttre vänsterns trendiga innerstadsgator, så kan vi alltså samtidigt konstatera att feminister och miljöpartister inte heller går på flyktingars och sverigedemokraters gator.”

Att de som förespråkar fri invandring ytterst sällan bor i områden med många utomeuropeiska invandrare, utan tvärtom söker sig till utpräglat vita stadsdelar, är ett helt riktigt konstaterande. Vad som kan ifrågasättas desto mer är hur adekvat det är att låta Fi-väljarna representera alla feminister.

SIFO utförde i augusti en undersökning om hur stor del av befolkningen som betraktade sig som feminister. På frågan ”Anser du dig vara feminist?” svarade 47% ”ja”, 44% ”nej” och 9% ”vet ej”. Om man får tro denna undersökning bör alltså närmare halva befolkningen kunna betraktas som feminister i någon mån.

Trots detta lyckades Feministiskt initiativ bara skrapa ihop 3,1% i det följande riksdagsvalet, något som motsvarar mindre än 7% av de 47% som betraktade sig som feminister enligt SIFO. Då ska man även hålla i minnet att många av Fi-rösterna utgjordes av taktikröster från den övriga vänstern. Enligt Novus valdagsundersökning uppgick dessa taktikröster till hela 43%.

Härav drar jag den inte alltför vågade slutsatsen att Fi-väljarna är föga representativa för landets feminister, lika lite som Mp-väljarna är representativa för landets miljövänner. Med största sannolikhet lär det således finnas en hel del feminister även i den etniska mångfalden på ”flyktingarnas gator”. Till skillnad från Fi-väljarna ser emellertid mycket få av dessa fri invandring som något eftersträvansvärt. Och vem kan klandra dem?

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *