Global Gender Gap Report 2015

30 december, 2015  
2015-saudiarabien

Saudiarabiens kvinnor fick rösta för första gången den 12 december 2015.

De nordiska länderna Island, Norge, Finland och Sverige är i tur och ordning världens mest jämställda. Detta enligt 2015 års upplaga av Global Gender Gap Report som undersökt jämställdhetsnivån i 145 länder med avseende på hälsa, utbildning, ekonomi och politik.

Precis som förra året hamnar Sverige på fjärde plats. Precis som förra året ser vi också en stark kontrast mellan de båda motpolerna i detta sammanhang: Nordeuropa och MENA-regionen, det vill säga Mellanöstern och Nordafrika. En stark korrelation framträder mellan ett lands jämställdhetsnivå och dess dominerande religion.

Europa

2015-europa

Europas 10 mest jämställda länder placerar sig på plats 1-14.

Av världens 10 mest jämställda länder har samtliga en kristen majoritet. 7 av dessa länder är europeiska. Det är framför allt nordvästra Europa som utmärker sig i detta sammanhang. De nordiska länderna, som var först i Europa med kvinnlig rösträtt, placerar sig bäst ännu idag.

I de flesta fall handlar det om starkt sekulariserade länder med en protestantisk majoritet där religionen anses vara en privat angelägenhet. Dessa länder kristnades relativt sent vilket underlättat för hedniska seder och bruk att leva vidare, om än i modifierad form. Även de katolska länderna Irland och Slovenien kvalar dock in på Europas 10 i topp.

MENA-regionen

MENA-regionen

MENA-regionens 10 mest jämställda länder placerar sig på plats 53 till 135.

Av världens 10 minst jämställda länder ligger alla i sydvästra Asien eller norra Afrika. Samtliga har en muslimsk majoritetsbefolkning.

Flertalet av dessa länder ingår i den så kallade MENA-regionen (Middle East North Africa). Ett av länderna i denna region utmärker sig dock positivt och hamnar på plats 53 av 145 länder. Detta råkar dock vara regionens enda icke-muslimska land, nämligen Israel som har en judisk majoritet.

Utvecklingen går dock lyckligtvis framåt på flera håll, bland annat i Profeten Muhammeds hemland Saudiarabien. I år fick saudiska kvinnor rösta för första gången – hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes i Danmark och på Island. Så vem vet, en vacker dag kanske de till och med kommer tillåtas att köra bil. Vi får leva på hoppet!

Share Button

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *